Geupload bestand

Horeca/Retail

Horeca/Retail

Wanneer je in Deventer bent geweest is het je vast opgevallen dat de binnenstad bestaat uit veel eigenzinnige en orginele winkeltjes die je in niet veel andere steden gaat tegenkomen. Dit maakt Deventer een aantrekkelijke stad maakt voor winkelend publiek. Naast winkelen heeft Deventer leuke plekken om uit te rusten onder het genot van een "hapje of drankje". En waar kan dit beter dan op stadsplein de Brink? 

Je kunt dus wel stellen dat er binnen de Horeca en Retail sector genoeg kansen liggen voor een ondernemer. Er is genoeg vraag en aan aanbod is er nooit genoeg. Want voor nieuwe toffe ideeën staat de gemiddelde Deventenaar altijd open. "Een kopje koffie halen bij dat leuke nieuwe barretje" of "kijken of in het nieuwe boetiekje nog leuke jurkjes heeft hangen". Dat is wat een middagje shoppen echt af maakt!

Naast eigenzinnige winkels - ideaal voor een middagje shoppen - is er in Deventer ook ruimte voor andere retail intiatieven. Lees hieronder bijvoorbeeld het inspirerende verhaal van woonwinkel Carlos in Huis. 

…in de Spotlight!

Freshman

‘Er waren genoeg momenten dat ik door de stromende regen naar Schalkhaar fietste en dacht: ‘waar doe ik het voor?’, maar als ik ergens voor ga dan zet ik door.’ Vanuit de droom om gezond eten simpel te maken, startte Koen Wiggers het horecaconcept Freshman. Tijdens de coronapandemie groeide zijn bedrijf snel, waarna een fysieke locatie openen snel volgde. Dit werd de bibliotheek, een bijzondere plek middenin het centrum.

 

Miss Bettie

‘Deze straat voelt als familie die elkaar helpt.’ Waar Femke Janzing eind 2019 enthousiast begon aan haar kledingzaak Miss Bettie, gooide corona roet in het eten. Dankzij de hulp van buurman Harm Janssens, eigenaar van Het Bouwhuis, is Miss Bettie omgetoverd tot delicatessenzaak. De ondernemers in de Overstraat steunen elkaar. ‘We doen het echt samen. De overbuurvrouw hielp met inrichten en ik kreeg allerlei spullen van verderop.’ Deze metamorfose geeft de Overstraat een nieuwe, unieke plek vol internationale en lokale delicatessen.

 

Carlos in Huis

"We willen de mooiste woonwinkel van Nederland zijn", aldus Carlos van Dijk. Carlos is er samen met zijn enthousiaste team in geslaagd om Deventer op de kaart te zetten als 'place to go' wanneer het gaat om interieur en design. In de afgelopen twee jaar heeft hij het oude Sallandse bankgebouw omgetoverd tot "de mooiste woonwinkel van Nederland", waardoor designmindend Nederland zijn weg naar Deventer heeft weten te vinden.

 

Shampoobars

Gemiddeld verbruikt een mens zo’n 15 a 20 shampooflessen per jaar. Dit plastic afval overschot zette ondernemers Marc Koehl, Mark Sanders en Lyan Garritsen aan het denken. Onder het mom van “begin bij jezelf’ zijn ze gestart met hun onderneming: Shampoo Bars. De shampoo, conditioner en body bars bestaan voornamelijk uit natuurlijke cleaners, grondstoffen en essentiële oliën. De toekomst ziet er goed uit voor de ondernemers. Naast de groei in het assortiment en in het team, is de ambitie om het buitenland te veroveren met deze alternatieve shampoo!

 

Groen Woning- en Projectinrichting

Niels Heemskerk is de nieuwe algemeen directeur van Groen Woning- en Projectinrichting in Deventer. “Er zijn zoveel mooie bedrijven in Deventer en ik ben er trots op dat Groen daar één van is.” Als nieuwe directeur heeft Heemskerk als doel om sfeer te creëren voor zowel de klanten én voor de medewerkers. “Onze slogan is: sfeermakers bij uitstek”. Hierbij staan een optimale dienstverlening naar klanten en een goede werksfeer centraal.

 

Super Lettele

Toen na 17 jaar de buurtsuper in Lettele dreigde te verdwijnen, sloten veertig vrijwilligers de handen ineen en transformeerden de zaak tot non-profit winkel: Super Lettele. ‘De bereidheid was enorm. Het was duidelijk dat als het er echt om gaat, iedereen er staat in het dorp.’ De zaak loopt inmiddels al een aantal maanden gesmeerd en de ambities blijven: ‘We hopen dan nog meer genesteld te zijn in het dorp, maar eigenlijk is het nu al een groot succes. De saamhorigheid die het heeft gebracht is fantastisch.’