Geupload bestand

Techniek

Techniek

Deventer is van oudsher al technisch ingesteld. Zo is de beroemde Nefit CV-ketel hier ontwikkeld en komt de uitvinding van het Auping spiraalbed hier vandaan. Dit zijn natuurlijk niet zo maar uitvindingen, daarvoor is een innovatieve blik nodig en die blik is Deventer nooit kwijtgeraakt. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de recycle techniek voor duurzame drankblikjes die Ardagh group in Deventer heeft ontwikkeld. 

De technische sector varieert van installatiebedrijven tot bedrijven die zich volledig richten op research en development. Hierdoor is er een mooie balans tussen de aanvoer van hoger- en lageropgeleiden en innovatieve- en traditionele ondernemingen. Een voorbeeld van een echt traditionele Deventer onderneming is Assendorp. Al vanaf 1879 verzorgen zij installatietechniek in de omgeving van Deventer en hebben ze hier al meerdere bijzondere projecten aangepakt. De verlichting van de Bergkerk, de Waag en de Lebuïnuskerk zijn bijvoorbeeld allemaal door Assendorp verzorgd.  

Een groot voordeel is dat er in Deventer een Technicampus te vinden is. Hier kunnen aankomende vakmensen terecht voor een BBL-opleiding op niveau 2, 3 of 4. Dit bevordert de aanstroom van jonge techneuten wat erg aantrekkelijk is voor de technische bedrijven in Deventer.

…in de Spotlight!

Van Lente

“Bij Van Lente willen we niet wachten en hopen dat het juiste talent op het juiste moment voor ons gaat kiezen.” Vandaar dat het systeemintegratiebedrijf middels haar Van Lente Academie stageplekken en opleidingstrajecten biedt. Hünkâr Deniz loopt op dit moment zijn snuffelstage bij Van Lente. Zijn docent tipte hem dit bedrijf en dit bleek een gouden tip te zijn. Hünkâr past er namelijk goed. “We mogen na instructie direct met een mooie klus aan de slag, waarbij we de kans krijgen te werken met het nieuwste schakelmateriaal.”

 

Grouwstra

“Ik wil graag automonteur worden en zocht daarom naar een stageplaats bij een autobedrijf.” VMBO-leerling Dani Klunder liep twee weken stage in de werkplaats van autobedrijf Grouwstra. “Ik werd goed opgevangen door het team van de werkplaats en onder hun goede begeleiding heb ik ook leuke dingen mogen doen.” Op school wordt voornamelijk theoretisch les gegeven, dus vindt Dani het leuk dat hij bij zijn stage praktisch aan de slag kan. “Ik heb het zo leuk gehad bij Grouwstra dat ik graag als MBO-stagiair hier terug kom”.

 

Pactum

"Een in 1933 opgericht Deventers installatiebedrijf, uitgegroeid tot één van Deventers grootste installateurs". Het bedrijf staat nu onder leiding van Arjen Vels en telt zestig enthousiaste medewerkers. Met werkzaamheden variërend van dakbedekking tot elektrotechnische installaties bedient Pactum vanuit de verstiging in Deventer de lokale markt bestaande uit Apeldoorn, Deventer en Zutphen.